Jedlé oleje a tuky
  V současnosti máme problémy s tříděním použitých jedlých tuků a olejů z domácností. Oleje musí být ukládány do plastových uzavíratelných obalů, aby nedošlo k úniku olejů a následnému znehodnocení. Stále se v popelnicích určených pro separaci olejů objevují tuky ve skleněných nádobách, které se po vhozu rozbíjejí nebo je do nádob vhazován komunální odpad!!!
								Likvidace použitých jedlých olejů a tuků
   Jedlé oleje a tuky (např v PET lahvích) můžete odevzdat na šesti místech do černých kontejnerů s červeným víkem.
Nevylévejte oleje do výlevky nebo kanalizace! Děkujeme.
						1 - Sběrný dvůr
								
									2 - ul. Rudolecká
								
							
									3 - ul. Julia Fučíka
								
							
									4 - ul. Brněnská
								
							
									5 - ul. Karla Čapka
								
							
									6 - ul. Na Potoku
								
							
						Kontejnery na jedlé oleje a tuky
TIP:  Menší množství tuků, například z pánve, je možné vsáknout do ubrousku nebo papírové kuchyňské utěrky a pak vhodit do směsného odpadu.
Lze tuky kompostovat? V malém množství ano. Odborníci doporučují nechat je vsáknout do savých materiálů. Nicméně, jen v malém množství. 
								
						Co by se nemělo vypouštět do kanalizace?
- látky infekční
 - jedy a žíraviny
 - kyselé, anebo alkalické roztoky
 - omamné látky
 - organická rozpouštědla
 - silážní šťávy, zvířecí trus, moč a hnůj, průmyslová hnojiva, pesticidy
 - látky působící změnu barvy vody
 - odpadní kapalné látky z fotografického průmyslu (koncentrovaný roztok vývojek, aktivátorů, ustalovačů a ostatních roztoků s obsahem stříbra)
 - látky, které mohou způsobit ucpání kanalizační stoky (vlhčené ubrousky, pleny apod.)
 - pevné odpady včetně kuchyňských odpadů, ať ve formě pevné nebo rozmělněné (např. odpady z drtičů kuchyňského odpadu, stelivo pro kočky apod.), které se dají likvidovat tzv. „suchou cestou“.
 - odpadní rostlinné a živočišné jedlé oleje a tuky (např. použité fritovací oleje)
 
						Odkazy:
Zajímavý článek o potravinářských olejích si přečtěte ZDE.
O patáliích s kanalizací, kterou způsobí tuky ZDE.
Poučný článek o drtičích kuchyňského odpadu ZDE.
Rozhovor na téma drtičů kuchyňských odpadů s pracovníkem vodáren ZDE.
Jak si vybrat ideální fritovací hrnec? To zjistíte ZDE.
Zdroje: Odpady, TZB-Info, Naše Voda, Ekonom